Kolumne


Ali ste vedeli...?
da je Slovenec Herman Potočnik vojak in inženir - specialist za raketno tehniko v svoji knjigi Problem vožnje po Vesolju - Raketni motor, ki jo je v Berlinu izdal konec leta 1928, že takrat do potankosti načrtoval in opisal človekov prodor v vesolje in njegovo tamkajšnje bivanje? V svoji knjigi je med drugim do potankosti opisal vesoljsko postajo, ki bi jo sam namestil v geostacionarno orbito. Zaradi te knjige in v njej zajetih številnih prodornih idej se Hermana Potočnika danes uvršča med same utemeljitelje kozmonavtike!

BAZOVIŠKA NOČ


V soboto, 9. Kimavca je potekala tradicionalna Bazoviška noč, taborniški večer, ki ga prirejajo zamejski taborniki (Trst-Gorica), v spomin na prve slovenske žrtve fašizma. Organizatorji so vzorno priredili izjemno lep večer z ognjem in programom. Burja je razmetavala ogenj sem ter tja in prasketajoče iskre so v temni noči risale nešteto slik iskrečim očem, ki so to opazovale. Zares lep prizor.

Še nikoli nisem slišal toliko domoljubih pesmi, citatov ter recitiranih odlomkov, ob katerih ti pride solza v oči. Najbolj pa veseli, ko vidiš večinoma mlade fante in dekleta, veliko tudi otrok, kako se skrbno zavedajo svoje zgodovine ter jo negujejo za bodoče rodove. V primerjavi z našo mladino v matični Sloveniji, se primorski zamejci dosti bolj resno zavedajo zgodovinskih dogodkov. Ni napačna trditev, da zares ljubiš domovino, šele ko jo izgubiš!

Bazoviški junaki so bili Tigrovci, katere so leta 1930 po prvem Tržaškem procesu obsodili na smrt in na izredno dolge ter težke zaporne kazni. Ustrelili so jih v hrbet, nato pa v največji tajnosti odpeljali trupla in jih pokopali. Tigrovec Zvonimir Miloš se je pred salvo pušk še obrnil, saj ni hotel biti ustreljen, ne da bi s prezirom gledal svoje krvnike ter zaklical: »Živela svoboda«! Nato so vse skupaj pokosili streli iz pušk italijanskih fašistov. Čeprav so hoteli okupatorji s tem slovensko prebivalstvo prestrašiti, se je upor kasneje še aktivneje nadaljeval, neustrašna, uporna in zavedna slovenska duša, pa je med drugo svetovno vojno osvobodila vso slovensko narodnostno ozemlje tudi na zahodu domovine!

Žal sta nam podla mednarodna trgovina in izdajstvo z juga, svobodno ozemlje ponovno ukradla v miru, na »mirovni konferenci«. Najvažnejši slovenski kraji na Primorskem so ponovno ostali v rokah Italijanov! Tudi Bazovica! So bile mar žrtve Tigrovcev zaman? Nikakor! Še je živ njihov spomin! Plamen pobitih tigrovskih junakov živi v nas, njihovih potomcih in bo živel večno v naših potomcih, Slovencih!

Nikdar ne bomo pozabili na Dolino pri Trstu, Bazovico, Padriče, Trebče, Opčine, Kontovel, Zgonik, Prosek, Križ, Devin, Sesljan, Nabrežino, Doberdob, slovenskih fantov grob, Sovodnje, Gorico, Krmin, Špeter Slovenov, Čedad, Rezijo, Trbiž in Kanalsko dolino! Nikdar na Trst in Tržič, severno slovensko obalo! Naš pozdrav naj velja bratom Slovencem tam čez! Pozdravljajo vas nekdanja Panonija, danes Prekmurje, Porabje, Medmurje. Pozdravljajo vas Karantanija, danes Štajerska, Koroška in Kranjska! Pozdravljata vas Istra in tisti del Primorske, ki je ostal na drugi strani krivično začrtane meje! Z vami smo! Vztrajajte!

Italijanski krogi še vedno imenujejo bazoviške žrtve teroristi, (nekatere svoje somišljenike imajo celo v Sloveniji) ter jim ne priznavajo njihovega deleža v naši zgodovini. Vso povojno obdobje so prisotni napadi in skrunitve spominskih obeležij bazoviških žrtev. Datumi podlih in bojazljivih napadov so vidni tudi na tabli zraven spomenika, kjer so navedeni datumi skrunitev.

Pregovor dneva
Od vsake klevete nekaj ostane.
več pregovorov


Dogodki:
1941 kapitulacija Kraljevine Jugoslavije; ozemlje razdeljeno med tri okupatorje
1927 Italija sprejme odlok o poitalijančevanju slovenskih imen v zasedeni Primorski
1848 prvič izobešena slovenska narodna zastava
1365 vojvoda Rudolf IV. Habsburąki na Dunaju podpiąe novomeąki mestni privilegij, s čimer ustanovi Ruedolfswerth, danes Novo mesto
Smrti:
1871 Wilhelm von Tegetthoff, slovenski admiral (* 1827)
Prazniki:
svetovni dan zdravja


Poslušaj društvene pesmi na Myspace
www.myspace.com/hervardi


Spremljaj novice s pomočjo RSS
www.hervardi.com/vote/rss.xml
Prijavi se na e-mail novice

Preglej zadnje novice
Preizkusi svoje znanje z reševanjem kviza
Odpri stran s kvizom