Kolumne


Ali ste vedeli...?
da je slovenski jezik eden najbolj arhaičnih jezikov v Evropi in tudi nasploh? Edini med uradnimi jeziki Evropske Unije tudi pozna dvojino, zraven tega pa ima največ narečnih skupin in narečij, glede na število prebivalcev, ki ga uporabljajo, kot svoj materin jezik.

04.03.2005 - Čupa, prvo slovensko plovilo in drevaki


Avtor knjige je tržaški publicist kap. Bruno Volpi Lisjak iz Trsta. Založnik knjige je Mladika-Trst, knjiga pa sodi v zbirko »Morje«, Ribiškega muzeja Tržaškega primorja. Predstavitev knjige je bila namenjena predvsem za predstavnike medijev in strokovno javnost.

Naslov pove le deloma o vsebini knjige, čeprav je res, da so plovila njena glavna tema. Posebna pozornost je namenjena plovilu čupa, ki je bila iztesana i z enega hloda in je bila na slovenski etnični obali med Trstom in Timavo v nepretrgani rabi več kot eno tisočletje. Šele podnaslov »Prispevek k etnologiji vprašanju etnogeneze Slovencev« pojasnjuje, da gre pravzaprav za dolgoletno strokovno in raziskovalno delo, ki je pripeljalo avtorja do nepredvidenih novih odkritji o naši zgodnji zgodovini. Poleg mnogih navtičnih podatkov o drevakih, najdemo tu še druge zanimive zgodovinske podatke, ki knjigo obogatijo; Slovani so npr. z drevaki napadali in oblegali celo Carigrad in to skupaj z Vikingi! Najzanimivejši del knjige pa je zagotovo tisti, ki govori o naši etnogenezi pred preseljevanjem in po njem, ko se je slovensko pleme razdvojilo. Avtor dokazuje, da se je del plemena napotil na zahod in prišel do Jadrana, drugi del pa se je napotil na sever. Ta del plemena je pripotoval celo do Baltika in se tam naselil okoli jezera Iljmenj, imenovano slovensko morje, kjer je ustanovil mesto Slovensk, kasnejši Novgorod. Tam najdemo imena kot so slovenski holm, četrt mesta se npr. imenuje slovenski konec, neko kneginjo pa so imenovali Slovenka. Morda je najbolj zanimiva ugotovitev, da so tudi tam imenovali drevak »čupa«. Namen knjige je tudi, da se ovrednoti edino dobro ohranjeno staro slovensko čupo, last Slovenskega etnografskega muzeja. Gre za najpomembnejši primer primitivnega plovila celo v mednarodnem merilu saj je edino v Sredozemlju, ki je bilo v nepretrgani rabi več kot tisoč let, tja do leta 1947. Za Slovence ima še dodatno vrednost saj dokazuje, da smo mediteranski narod, potrjuje pa tudi dolgo prisotnost Slovencev v Tržaškem zalivu.

Knjiga je sestavljena na podlagi strokovnih kriterijev s podatki iz raznih virov, ki omogočajo nadaljnje raziskave. Podana je poljudno, opremljena pa je z več kot sto slikami tako da bo zagotovo v užitek kateremukoli bralcu. Knjigo zelo popestrijo resnične zgodbe o čupah, med katerimi npr. izstopa lov na kita ...

Pregovor dneva
Kdor vpraša, ne zaide.
več pregovorov


Smrti:
1901 Jakob Alešovec, slovenski pisatelj (* 1842)
1803 Anton Makovic, slovenski zdravnik (* 1750)
1714 Janez Svetokriški, slovenski pridigar, pisec (* 1647)
Prazniki:
Mednarodni dan OZN boja proti revščini


Poslušaj društvene pesmi na Myspace
www.myspace.com/hervardi


Spremljaj novice s pomočjo RSS
www.hervardi.com/vote/rss.xml
Prijavi se na e-mail novice

Preglej zadnje novice
Preizkusi svoje znanje z reševanjem kviza
Odpri stran s kvizom