Kolumne


Ali ste vedeli...?
da je eden najbolj obiskanih turističnih krajev v Sloveniji Bled? Bled s svojimi številnimi naravnimi in kulturnimi lepotami privablja turiste iz celega sveta. Posebej zanimivo je jezero z otočkom, na katerem stoji cerkvica in do katerega se lahko pripeljete z za Bled značilno gondolo, imenovano pletna. Skoraj 100 m nad jezerom pa na skali stoji grad, katerega korenine segajo kar 1000 let nazaj. Znamenita kulinarična poslastica je sladica, imenovana blejska kremna rezina.

Pomembno pismo

Pismo, ki ga tukaj objavljamo, je bilo poslano na več naslovov. V Sloveniji ga nismo zasledili v nobenem listu. Vsled tega nas je doseglo nekoliko pozno, a ne prepozno. Zakaj vprašanje, koliko v svetu sploh upoštevajo dela slovenskih zgodovinarjev, je še vedno aktualno. Avtor pisma ing. Škulj se sicer ne vpraša, zakaj takšno stanje pri naših zgodovinarjih? Na to vprašanje lahko odgovorimo mi: Niso svobodni, ujeti so v jugoslovansko ideologijo. Če se v tem motimo, bomo naše stališče ob ustreznih argumetnih prav radi popravili. (Uredništvo spletne strani Hervardi)

Cenjeni prof. dr. Repe,

prijatelj mi je poslal članek, ki ga je objavil Dnevnik 19. aprila 2005, z naslovom Zgodovinarji so zaskrbljeni. Ta članek ste podpisali Vi in še 15 drugih zgodovinarjev, ker vas skrbijo razmere med zgodovinarji in slovensko javnostjo. Med drugim ste zaskrbljeni, ker da se znova krepi kult Karantanije in pristajanje na venetsko teorijo, ki jo zagovarjajo slovenski avtohtonisti, za katero mislite, da je to neznanstveno soočanje s preteklostjo in oddaljevanje od sodobne miselnosti v Evropi in svetu. - Svetovno znani profesor lord Colin Renfrew, arheolog, zgodovinar in ravnatelj The McDonald Institute for Archaeological Research v Cambridge, v Angliji, je že leta 1973 v svoji knjigi Before Civilization: The Radiocarbon Revolution and Prehistoric Europe zapisal:

»The study of prehistory today is in a state of crisis. Archaeologists all over the world have realized that much of prehistory, as written in existing textbooks, is inadequate, some of it is quite simply wrong. The chronology of prehistoric Europe betrays a serious flaw in archaeological theory.....Most of us have been brought up to believe, for instance, that the Pyramids of Egypt are the oldest-stone built monuments in the world, and that the first temples built by man were situated in the Near East. There, it was thought metallurgy was invented. It comes, then, as a shock to learn that all this is wrong. The megalithic chamber tombs of western Europe are now dated earlier than the Pyramids....Copper metallurgy appears to have been underway in the Balkans at an early date-earlier than in Greece...Today the second radiocarbon revolution.....is bringing down the whole edifice of links and connections that were so laboriously built up by scholars,....to date and make intelligible our prehistoric past.« pp.15-17

Znanstveniki so se morali že dostikrat, čeprav včasih zelo težko, spoprijeti s stvarnostjo in spremeniti ali celo zavreči zastarele teorije, ker niso bile v skladu z bolj novimi dejstvi, ki jih odkriva sodobna znanost. Sodobna miselnost v svetu je precej drugačna, kot si jo predstavljajo nekateri slovenski zgodovinarji, ki se naslanjajo na teorije ki so nastajale v dobi, ko je obstojala miselnost, tudi v znanosti, da je vesolje staro 6000 let. Najbolj viden prelom se je zacel pred 50. leti s C-14 datiranjem in se nadaljuje z izsledki genetskih in jezikoslovnih raziskav.

Svetovno znani genetiki, kot so dr. Martin Richards (Univ. of Oxford), dr. Hans-Jürgen Bandelt (Univ. Hamburg), dr. Bryan Sykes (Univ. of Oxford), dr. Toomas Kivisild (Tartu Univ.), dr. Richard Villems (Tartu Univ.), dr. Antonio Torroni (Univ. di Pavia), dr. Ariella Oppenheim (Hebrew Univ. Jerusalem), dr. Dan Bradley (Trinity College Dublin) in še drugi, z univerz in inštitutov v Italiji, Nemčiji, Rusiji, Angliji, Irski, Romuniji, Češki, Grčiji, Estoniji, Ameriki, Izraelu in Iraku, so zavrgli preseljevanje narodov v zgodovinski dobi; ugotovili so, da so selitve ljudstev mnogo starejše. V prostor okrog Alp je prišlo po priseljencih samo 7% novih genetskih vrst od bronaste dobe pa do danes; večino genetskih vrst so priseljenci prinesli že pred mlajšo kameno dobo. Četrtina teh vrst je bila okrog Alp že pred ledeno dobo. Po ledeni dobi pa se je začela selitev iz ledenodobnih zatočišc, ki so bila na Pirenejskem polotoku, ob Jadranu, severnem Balkanu in ozemlju do Ukrajine, proti severu Evrope, ko so dopuščale vremenske razmere.

Že več let zasledujem genetske raziskave v evropskih in ameriških revijah in do sedaj še nisem našel, da bi kateri genetik uporabil in citiral kakšnega poklicnega slovenskega zgodovinarja. Do sedaj so citirani samo Šavli J., Bor M., Tomažič I., trans. Skerbinc A. (1996) VENETI: First Builders of European Community. Slovenski zgodovinarji morate pohiteti, ter iti na delo, da se ne oddaljite preveč od sodobne znanosti. Treba se bo soočiti s stvarnostjo in začeti pisati pred-zgodovino na novo, če hočete, da vas bo kdo upošteval izven Slovenije. (Poudarke smo dodali mi)

Lep pozdrav, J. Škulj P.Eng. (The Hindu Institute of Learning, Toronto, Canada), dne 4. maja 2005

Pregovor dneva
Kdor vpraša, ne zaide.
več pregovorov


Smrti:
1901 Jakob Alešovec, slovenski pisatelj (* 1842)
1803 Anton Makovic, slovenski zdravnik (* 1750)
1714 Janez Svetokriški, slovenski pridigar, pisec (* 1647)
Prazniki:
Mednarodni dan OZN boja proti revščini


Poslušaj društvene pesmi na Myspace
www.myspace.com/hervardi


Spremljaj novice s pomočjo RSS
www.hervardi.com/vote/rss.xml
Prijavi se na e-mail novice

Preglej zadnje novice
Preizkusi svoje znanje z reševanjem kviza
Odpri stran s kvizom