Kolumne


Ali ste vedeli...?
da smo Slovenci eden izmed redkih narodov, ki smo slavili prihod in okupacijo Napoleona, saj smo se pod francosko oblastjo nadejali večje kulturne in državne avtonomije? V glavnem mestu Ljubljani, na Trgu francoske revolucije, v čast Napoleonu stoji spominski steber Napoleonovi Iliriji, ki ga je zasnoval eden največjih Slovenskih arhitektov Jože Plečnik, v njegovo vznožje pa je vgrajen pepel neznanega francoskega vojaka, ki je padel ob umiku francoske vojske.

25.08.2005 - SLOVENSKA (NE)ZAVEST

Na podlagi slovenskega ustoličevanja, se je utrdila in razvila pogodbena teorija o prenosu pravice vladanja iz ljudstva na vladarja. In več kot tisoč let kasneje je tudi na podlagi poznavanja karantanskega ustoličevanja nastala ameriška ustava, ki jo ves svet ima za izredno napredno in demokratično glede na takratne čase. Slovenci smo že najmanj tisoč let pred njo ne samo poznali teorijo o prenosu oblasti z ljudstva na vladarja, temveč smo jo dosledno tudi izvajali. Očitno pa je bila za tiste čase preveč napredna in smo tudi zaradi tega bili izpostavljeni hudim pritiskom bistveno manj družbeno razvitih, vendar pa vojaško agresivnejših ljudstev. Kako to, da si drznemo reči nekaj takšnega? Kakor da bi se zgodba o ameriški demokraciji začela v Karantaniji, prvi dokumentirani slovenski in celo slovanski državi iz konca 6. stoletja? Ali drugače rečeno in verjetno še bolj pravilno, v prvi slovenski državi po razpadu rimskega imperija. Pri tem seveda ne mislimo na današnjo ameriško farso demokracije.

Čisto preprosto, drznemo si reči to zato, ker je to tudi res! Če bi katerikoli drug narod imel možnost, da bi to zapisal, bi to že zdavnaj storil, se trkal po prsih povsod in vedno, poudarjal to ob vsaki priložnosti in poskrbel tudi za to, da bi to vedeli vsi drugi narodi. Slovenci pač ne. Mi nismo takšni. Seveda ne! Dobro so poskrbeli kar vsi naši sosedi, da je tako. Najbolj pa so jim pri tem pomagali naši sonarodnjaki! Saj! Bolj se je pač izplačalo biti Nemec, Italijan, Madžar, celo Hrvat. In le zakaj bi potem bil Slovenec? Saj to niti niso bili Slovenci, tile ki so ustoličevali svoje kneze, potem pa še vojvode. To so ja bili Alpski Slovani in Karantanci…..Slovencev takrat še ni bilo….in nas še danes ne bi bilo, če se nebi neki »nebodijihtreba« nenadoma spomnili in zahtevali svojo neodvisno in samostojno državo Slovenijo! Smešno, če ne bi bilo žalostno, v vsakem primeru pa resnično! Vsaj večina Slovencev se obnaša točno tako, kakor da bi Slovenci nastali šele pred 14. leti. Ko smo izbojevali svojo spet neodvisno državo Slovenijo. Potem pridejo vsi ti veleumi, ki nam »perejo« možgane, pa ni važno ali s severa, ali z juga, ali z vzhoda ali z zahoda (največ jih je tako znotraj nas samih) in nam povedo, da so sicer prej obstajali »neki Slovenci«. Toda le v kulturološkem smislu. Nikakor pa ne v političnem. Oziroma nikakor v smislu naroda. Le v smislu kulture smo bili po njihovem Slovenci. Ampak to so v bistvu bili Slovani, še dodajo. Ker je pa to nekoliko preširok pojem, ga potem zreducirajo na Alpske Slovane. In kdo so ti?????????!!!!!!!

Hrvaška Akademija znanosti in umetnosti celo uradno razlaga, da Slovencev sploh ni bilo vse do 19. stoletja. Pred tem, da so bili le Kranjci in kranjski jezik. Pa še »enih par« Štajerjev ali Štajercev in Korošcev. Istra je bila tako ali tako s Trstom vred Hrvaška. Zato pa je tudi meja med Hrvaško in Italijo, brez Slovenije nekaj povsem normalnega. In slovenski jezik zanje pomeni preprosto hrvaški kajkavski jezik. Ki nima čisto nič skupnega s Slovenci. Saj pa v Slovenijeh (latinsko Sclavoniae) ja niso živeli Kranjci. Krajnci res ne, pač pa t.i. »Ogrski Slovenci«, nikakor kajkavci. Nikoli in nikdar se tamkajšnji Slovenci niso imenovali kajkavci! Za takšne prebivalce, za kajkavce z navadnim dialektom, (res gre za dialekt, vendar ne hrvaški, temveč slovenski panonski!) so jih naredili prav Hrvati v času Ilirizma, ko bi tako vsi Slovenci morali postati Hrvati. Alpski Hrvati ali tako nekako. In potem ni čudno, da imamo danes z njimi težave glede državne meje. Od Piranskega zaliva, kjer meje niti nebi smelo biti, pa preko občin Prezid, Čabar, Gerovo, do Gorjancev, Trdinovega vrha in Žumberaka, pa potem spet na vzhodu v Medmurju pri Štrigovi in Hotizi.

Na vzhodu se jim v svoji teoriji, ki jo imenujejo Vendska, pridružijo Madžari. Ti so zaenkrat še najbolj tiho. Teorijo s katero zanikajo Slovence pa le imajo. Čeprav z njo v bistvu pritrjujejo slovenskim Venetologom, da smo Slovenci – Vendi, pravzaprav eno in isto – Veneti. In seveda tudi oni ne spoštujejo z Republiko Slovenijo dogovorjenega sporazuma o manjšinah. Porabski Slovenci prejmejo tako le 10 odstotkov sredstev ki bi jih morali prejeti od Republike Madžarske. Obratno seveda Madžari v Sloveniji dobijo praktično vse v skladu z dogovorom. Še svojega predstavnika, pardon, predstavnico imajo v našem parlamentu. In slovenska diplomacija to enostavno dopušča kakor da je to normalno. Ja, seveda. Rupel ima obilo dela v OVSE, na daljnem vzhodu, pa v bivših republikah SZ itd. Saj Slovenci tako nismo pomembni. Niti mi v Republiki Sloveniji, kaj šele naši sonarodnjaki izven trenutnih meja.

Naši in Madžarski sosedi Avstrijci, ki so dejansko ponemčeni Slovenci, Karantanci, pa še naprej izvajajo germanizacijo zadnjih preostalih Karantancev v Republiki Avstriji. Požvižgajo se na 7. člen Avstrijske državne pogodbe, ki govori o zaščiti Slovencev na Koroškem in Štajerskem. Prav tako kot so se požvižgali na obljube o zaščiti Slovencev po ponarejenem Koroškem plebiscitu 10.10.1920. Od takrat so uspeli germanizirati oz. izbrisati še nadaljnjih 85.000 Karantancev, Slovencev. A to ni pomembno, tudi v Sloveniji so nam vsilili nekakšne »izbrisane«, bolje rečeno prebrisane. Zanje naše politike bolj skrbi kot za Slovence v zamejstvu ali doma! Zgodovino pa imajo Avstrijci tako ali tako vso lažirano in prirejeno. Že od ponarejene listine Privilegius Maius, na podlagi katere je avstrijski vojvod pravzaprav pridobil v nemškem kraljestvu in cesarstvu, položaj volilnega kneza in na podlagi česar je dejansko zrasla Avstrija kot država. Vse njene pravice so bile pridobljene iz starih pravic iz slovenske Karantanije! Avstrija je nastala na podlagi karantanskega – slovenskega prava in pravic, ki so iz njega izvirale! Tudi Avstrijci so razvili svojo teorijo, po kateri smo Windischi, v bistvu slovenizirani Nemci! Čeprav je dokazano prav obratno! Res neverjetno. Tako nas imenujejo odkar smo si Slovenci in Nemci sosedje, Windisch teorijo pa so razvili komaj v 20. stoletju. In jim niti nerodno ni zato! Važno je da Slovence še naprej delijo. Ker nas ne morejo več deliti na Kranjce, Korošce in Štajerce, nas delijo na Slovence in Windische.

Italijani, naši zahodni sosedje se pa spet vračajo na začetek. Zanje smo enostavno Slovani – slavi, razen če ta beseda pomeni samo Slovence. Saj z drugimi Slovani dejansko niti ne mejijo, odkar so morali zapustiti Dalmacijo. Pri njih je vse skupaj še najbolj jasno. Vseskozi rešujejo vprašanje Slovencev po istem principu, ne glede na to kdo v Italiji vlada, le metode so bolj ali manj ostre. V skladu s predlogom visokega komisarja Finnija ali Menie, pardon mislim Graziolija, z dne 24. avgusta 1942. Takrat Finni in Menia še nista imela takšne besede kot jo imata danes. Bistvo pa je ostalo enako. »Vprašanje slovenskega naroda lahko (mi Italijani) rešimo le na enega od naslednjih načinov: 1. Da ga uničimo; 2. Da ga razselimo in 3. Da ga povsem asimiliramo. Treba se je samo odločiti za linijo, ki jo bomo ubrali.« Trenutno pač vlada uporaba tretje točke oz. »linije«, z očitnimi pripravami na eno izmed drugih dveh »linij«. Moramo se zavedati, da so nas Italijani v prejšnjem stoletju dvakrat napadli. Sedaj pa s pomočjo »fojb«, ki so italijanska in ne slovenska iznajdba ter »eksodusa« ki je nastal na pobudo Italije (Italija je namreč vabila t.i. optante, da zapustijo Istro in pridejo v Italijo, zato tudi govorimo o optantih, op.p.) počasi pripravlja teren za zahtevo ozemlja do »Rapalske meje«.

Tako nekako zgleda začarani krog te protislovenske ideje in celo ideologije, s katero nas še vedno posiljujejo celo v naših, slovenskih šolah, da o sosedih niti ne govorimo. Nas in naše otroke! In čez petdeset let bodo trdili tudi to, da ta država danes, Republika Slovenija, v bistvu sploh ni bila država, ampak je bila le provinca v Evropski uniji. Torej bomo Slovenci tudi leta 2055 le kulturološki pojem?!

Pregovor dneva
Kdor te na skrivaj obrekuje, se te boji; kdor se ti prilizuje, te zaničuje.
več pregovorov


Dogodki:
1943 v Ljubljani pride še do zadnjih množičnih demonstracij za izpustitev internirancev
1921 izglasovana vidovdanska ustava
1469 Turki opustošijo Metliko
Rojstva:
1891 France Marolt, slovenski glasbenik, etnomuzikolog († 1951)
Smrti:
1938 Radivoj Peterlin-Petruška, slovenski pesnik (* 1879)
Prazniki:
praznik glasbe


Poslušaj društvene pesmi na Myspace
www.myspace.com/hervardi


Spremljaj novice s pomočjo RSS
www.hervardi.com/vote/rss.xml
Prijavi se na e-mail novice

Preglej zadnje novice
Preizkusi svoje znanje z reševanjem kviza
Odpri stran s kvizom