Kolumne


Ali ste vedeli...?
da imamo Slovenci tudi svojega izumitelja helikopterja ali samofrča? Vinko Kristan je v prostem času na svojem vrtu sestavljal svoj prvi helikopter, kar je bilo že leta 1926, torej vsaj 10 let prej, kot se je to zgodilo v Nemčiji. Radovedni sosedje so Kristanov izum imenovali samofrč. Sestavljen je bil v obliki piramide, na vrhu katere je imel propeler, ob strani pa še manjšega za usmerjanje v zraku. Zadeva je bila iz lesa in platna, poganjal pa si jo s pedali.

15.02.2005 - Nedeljski TV klub na POP TV

Nedeljski Tv klub na POP TV je slovenskemu občinstvu lahko razkril vso bedo aktualne slovenske politične scene. Za nekoga, ki ga to zanima sicer čisto nič novega. Toda aktualnost tematike, ki jo je tokratni Tv klub obravnaval, je vendarle tako pomembna, predvsem pa bo imela izredno daljnosežne posledice, da moramo biti nad trenutnim dogajanjem znotraj slovenske politike hudo zaskrbljeni. Najpomembnejše besede je nedvomno izrekel slovenski zgodovinar iz Trsta, g. Dušan Pirjevec. V svojem izrednem nastopu je namreč opozoril na bistvo – ali smo Slovenci dozoreli kot narod in se bomo torej kot takšni družno postavili zoper podla sprenevedanja svojih sosedov na zahodu, pa tudi na severu in jugu, ali pa bomo še enkrat, tako kot že večkrat v svoji dolgi zgodovini naredili usodno napako in se sprli med seboj. Odgovor slehernega Slovenca bi moral biti tokrat povsem enak – treba je stopiti skupaj in družno proti slehernemu sprevračanju dejstev, ne glede na to od kod takšna politika prihaja. Prihaja pa iz tujine in to načrtovano, organizirano ter z jasno opredeljenimi dolgoročnimi cilji! Povsem enako velja tudi za tiste državljane R Slovenije, ki sicer po rodu niso Slovenci, vendar pa so lojalni slovenski državljani in seveda tudi želijo in pripadajo slovenskemu kulturno političnemu okolju. Nujno je da stopimo SKUPAJ!!!

Gledalci Tv kluba smo tokrat lahko bili priča absurdni, celo tragikomični situaciji, ko predstavnik današnje opozicije g. Jelko Kacin, ki je skupaj z ostalimi svojimi somišljeniki skoraj 12 let vodil našo državo in zunanjo politiko, s popolnoma enakimi besedami, kot je to v preteklih letih počela takratna opozicija (današnja vlada) kritizira ravnanje današnje vlade, ki pa počne točno to, kar je prej očitala Kacinovi LDS – torej NIČ! Še slabše kot nič, saj imamo lep slovenski pregovor – kdor molči, pritrdi! Kar v prenesenem pomenu lahko razumemo, da se slovenska vlada strinja z italijansko interpretacijo fojb in 2. svetovne vojne! Neizpodbitno dejstvo je, da je povsem pasiven odnos slovenske politike do italijanskih, avstrijskih in hrvaških aspiracij po slovenskem ozemlju, le spodbudil politiko v vseh treh omenjenih državah, da so svoje aspiracije le še intezivirale. Skratka takšna slovenska politika je ne glede na njeno barvo povsem nesprejemljiva in celo hudo škodljiva slovenskim nacionalnim interesom! Škodljiva tako R Sloveniji, kot slovenskim manjšinam, v sosednjih državah, ki so dejansko del našega narodnega telesa.

Najslabše pri vsem navedenem je, da v tem trenutku reagiramo tako kot naši politiki in začnemo na popolnoma zgrešen način razčiščevati nerešena vprašanja državljanske vojne med Slovenci v letih 1941-45. Enkrat za vselej bi si lahko že zapomnili, da v primeru ko nam grozi takšna ali drugačna nevarnost iz tujine, nanjo reagiramo enotno, združeno, jasno in odločno! Nikakor pa ne smemo ponavljati lastnih napak iz svoje zgodovine.

Prav zato bi moralo biti poznavanje lastne zgodovine, še zlasti politične zgodovine, osnovno predznanje slehernega slovenskega politika in praktično pogoj za vstop v politiko! Poleg tega pa še drugo spoznanje, da smo v takšnih primerih dolžni najti izhod iz takšne situacije s popolno naslonitvijo izključno na lastne sile! Kajti prav naša zgodovina nam vedno znova dokazuje, da smo sklepali v odločilnih trenutkih napačna zavezništva, ki so se po pravilu, obrnila v našo škodo. Rešili smo se enega izmed zavojevalcev s pomočjo nekega zaveznika, ki pa je zelo hitro navadno postal naš nov zavojevalec ali okupator. Primerov imamo na voljo nič koliko, od Karantanije in Panonije, kjer so Avare (Abare, Obre) zamnejali Bavarci oz. Franki, pa Celjskih grofov, ki so s Habzburžani sklenili mir in zavezništvo ter dedno pogodbo, po kateri smo potem po izumrtju Celjanov, pripadli prav njim, pa do Kraljevine SHS, ko smo prišli od Avstrijcev pod Jugoslavijo, ki je prepovedala celo ime Slovenija, pa slovensko zastavo in vse do FLRJ ter SFRJ, ko smo se morali ponovno osvobajati izpod bivših zaveznikov. Imamo pa tudi precej zgledov, ko smo se povsem sami oz. z naslonitvijo na lastna sredstva uspešno obranili pred napadalci. Od Slovenskega kraljestva pod kraljem Samom, preko bojev proti Turkom, ki smo jih morali voditi sami, vse do znamenite zmage v bitki pri Sisku, leta 1593 , pa do boja za severno mejo pod vodstvom generala Rudolfa Maistra 1918-1919, NOB in osamosvojitvene vojne 1991! Neizpodbitno je torej tudi dejstvo, da nas ne bo obranil nihče, obraniti se moramo sami! Zato je v tem smislu dejansko brezpredmetno dejstvo da smo člani EU in NATO, ker nas v sporu z našimi sosedi nobena od navedenih institucij ali organizacij ne bo ščitila. Mi sami moramo zagotoviti takšen obrambni sistem, da nobena od sosed ne bo niti pomislila na kakršnokoli ogrožanje RS ali spreminjanje meja v našo škodo! To pa bomo najlažje storili, če bomo enotni in odločni!

Če Italijani iz fojb, kjer je po navedbah slovensko-italijanske zgodovinske komisije bilo usmrčenih okrog 1600 ljudi (številke sicer niso uspeli zapisati v poročilo, op.p.), tako Slovencev, kot Italijanov, ustvarijo mit o tem, da smo jim mi po letu 1945 odvzeli njihovo »zgodovinsko ozemlje«, bomo kasneje sami krivi, ker nismo na takšno ponarejanje, pravočasno ustrezno odgovorili! Nujno je seznaniti širšo evropsko javnost z italijanskimi zločini nad Slovenci od leta 1921 naprej! Nujno je zahtevati opravičilo Republike Italije in nujno je zahtevati tudi obsodbo italijanskega fašizma! Šele tako bomo dosegli, da bodo Italijani vsaj malo obveščeni o resničnih italijansko-slovenskih odnosih v preteklosti. In v tem smislu moramo nastopiti kot zrel, državotvoren narod, nastopiti moramo enotno! Nismo imeli Slovenci genocidnega odnosa do Italijanov, zanesljivo pa so ga imeli Italijani do nas! Spravljati se z nekom, ki na ta način izkrivlja in ponareja dejstva, pa je žalostno in resnično nehumano!

Pregovor dneva
Jezik z mošnjo raste.
več pregovorov


Rojstva:
1858 Henrik Tuma, slovenski poltiki, publicist, planinec († 1935)


Poslušaj društvene pesmi na Myspace
www.myspace.com/hervardi


Spremljaj novice s pomočjo RSS
www.hervardi.com/vote/rss.xml
Prijavi se na e-mail novice

Preglej zadnje novice
Preizkusi svoje znanje z reševanjem kviza
Odpri stran s kvizom