Kolumne


Ali ste vedeli...?
da je starodavni, sprva tudi predkrščanski, slovenski-karantanski obred Ustoličevanja knezov in vojvod, na Gosposvetskem polju, bil temelj za nastanek pogodbene ali kontraktualne teorije prava, o prenosu oblasti iz ljudstva na vladarja, kar je utemeljil francoski zgodovinar prava in filozof Jean Bodin (1576). Prišel je do zaključka, da je suveren ljudstvo, ki pa ima pravico, da izmed sebe izbere svojega vodjo oz. vladarja ter s pogodbo nanj prenese izvrševanje njihove izvorne pravice. Kasneje je bilo to delo Jeana Bodina in posebno njegov opis Ustoličevanja, tudi inspiracija za nastanek demokracije v obliki ameriške Deklaracije o neodvisnosti (1776) izpod peresa Thomasa Jeffersona, kateri je s svojimi začetnicami imena posebej označil prav stran v knjigi Bodina, ki govori o slovenskem obredu Ustoličevanja.

V KAKŠNI DRŽAVI ŽIVIMO?Težavam v zvezi s cigansko družino Strojan očitno ni in ni videti konca. Z njo se ukvarja vsa Slovenija, štirje ministri in predsednik slovenske vlade. Zanimivo je ob tem dejstvo, da nihče ne poda prave rešitve, ki je pravzaprav zelo preprosta. Če bi seveda živeli v pravni državi! A očitno ne živimo!

Kako je sicer drugače mogoče, da v isti državi zaprejo skupino ljudi, »ki bi naj pretepla nekoga in mu prizadejala lažje telesne poškodbe«. Ob tem so nekateri v tej skupini samo stali zraven in gledali kaj se je dogajalo. Čez dva dni je bilo pet (5) tamkaj navzočih v priporu, kjer so še danes, zato, ker »obstaja ponovitvena nevarnost«.

V primeru »Strojan«, je bilo po podatkih ljubljanske policijske uprave v obdobju zadnjih dveh let podano na tožilstvo 126 kazenskih ovadb »zoper osebe z območja nelegalnega naselja med Ambrusom in Zagradcem«. V tem primeru niso bili podani priporni razlogi zaradi ponovitvene nevarnosti, kot v prejšnjem zgoraj? Zgleda da ne, kar bi bilo seveda smešno, če ne bi bilo žalostno!

Očitno je, da gre za dvojna merila, kar je pravno in moralno nedopustno! Očitno je tudi, da je bolje biti Cigan, kot pa Slovenec! Slovenca bodo za lažjo obliko kaznivega dejanja zaprli, Cigana za težjo, pač ne. Kdo je torej diskriminiran?


Številne organizacije »civilne družbe«, ki jih posredno plačujemo davkoplačevalci, vidijo vse skupaj precej drugače. Pravzaprav obratno, kot se dejansko dogaja. Trdijo, da so Cigani diskriminirani, Slovenci pa predvsem nestrpni, ksenofobni ipd. Toda kdo, ne glede na njegovo nacionalno poreklo, bi zdržal tako dolgo kot so prebivalci Ambrusa in okoliških vasi?! Saj so dolga leta opozarjali slovensko državo, na težave, tudi na nepravilnosti. Opozarjali so, da pravna država ne deluje, toda nič!

Kršene so bile njihove temeljne človekove pravice! Pravica do življenja, zdravja, lastnine in premoženja! Z vso pravico so pričakovali, da bo njihova država, Republika Slovenija, njihove pravice zaščitila! To je tudi bistvo njenega obstoja! Toda ne! Zgodilo se ni nič! Ne pod prejšnjo in ne pod sedanjo vlado!

Ko je prišlo do tega, da je bil napaden in hudo poškodovan g. Šinkovec, ki se še danes bori za svoje življenje, je krajanom prekipelo. Po več letih trpljenja in poskusih, da bi pravna država vendarle začela delovati. Stopili so skupaj in zahtevali svoje pravice! Tiste, ki jim jih država ni hotela ali znala zagotoviti! Ne pozabimo, da je v konkretnem primeru šlo najmanj za poskus umora, ki ima za posledico najmanj hude telesne poškodbe. Storilec pa zagotovo ni samo ena oseba!


Jožetu Šinkovcu in njegovemu sinu, so na glavni cesti Ambrus – Zagradec, v blokado postavili tri avtomobile, za njim so nato postavili še dva, tako da sta bila ukleščena mednje ter na milost in predvsem nemilost prepuščena skupini napadalcev. Jožetovemu sinu je uspelo pobegniti, čeprav so streljali za njim. Jože te sreče ni imel in je bil brutalno pretepen ter hudo poškodovan, tako da se še danes bori za svoje življenje. Jasno je, da tega ni storil samo en človek, temveč je šlo za združbo, ki bi jo po slovenski zakonodaji morali imenovati hudodelska združba!

Zakaj torej država ne zapre tistih članov družine Strojan, ali drugih, ki so živeli v istem ciganskem taboru, ki so utemeljeno osumljeni poskusa umora z jasno ugotovljenimi posledicami? Zakaj zanje ne veljajo zakoni, tako kot za druge državljane RS? Samo zato, ker so Cigani? In zato, ker bo t.i. »politična levica in civilna družba« zagnala vik in krik, češ da gre za nestrpnost?

Medijska manipulacija je v ospredje vseskozi potiskala zlasti ženske in otroke »družine Strojan«. Češ, kršene so njihove človekove pravice. Res je! Saj so! Še zlasti pravice otrok, ki niso bili deležni osnovnega šolanja v skladu z veljavno slovensko zakonodajo! Kje so bile ob tem, vsa ta leta, organizacije, ki imajo polna usta človekovih pravic?! Zakaj ni nihče protestiral proti temu?! Pa ja ne, da te organizacije delajo razliko – diskriminacijo?!

Kaj bi naredile socialne službe, če bi šlo za slovenske otroke, ki bi živeli v enakih razmerah, kot so v tem primeru ciganski? Preprosto odvzele bi jih njihovim staršem! Zato ker so kršili zakonodajo in seveda s tem tudi pravice otrok! V primeru Ciganov, tega te iste socialne službe niso storile! Čemu ne?
Ali ne gre ravno v tem primeru za diskriminacijo na etnični oziroma rasni podlagi? Slovencem otroke ultimativno odvzamejo, Ciganom ne! Kdo je torej diskriminiran?

Neintegrirani Cigani v taboru Strojanovih, slovenske zakonodaje nočejo spoštovati! Pravzaprav pravilneje – nočejo spoštovati slovenske zakonodaje v celoti! Tiste zakone, ki jim omogočajo otroške doklade in socialne dodatke zelo dobro poznajo in jih znajo uveljaviti! Slovenska država jim to dovoli in drznemo si zapisati, da so prav slovenski državni organi krivi, da so Strojanovi postali takšni kot so!

Nobenega izmed naštetih zapletov ne bi bilo, če bi v naši domovini veljala pravna država, ki pa očitno in dokazano ne velja! Ne za vse enako! To je najhujše kar lahko naredi država, oziroma oblast, pri čemer sta odgovorni obe, prejšnja in sedanja vlada! Nobena ni ukrepala, dokler niso krajani Ivančne gorice in okolice upravičeno izgubili živcev ter postavili Vaške straže. Država jih ni hotela ali znala zavarovati, zato so to storili sami! Jim je kaj drugega sploh preostalo?!

Če bi kdorkoli postavil brez dovoljenja barako ali kak drugačen objekt, četudi na svoji zemlji, bi mu državni organi s pomočjo inšpekcij in v zadnji fazi tudi policije, to ob ustreznih odločbah seveda porušili. Lastništvo zemlje je ob tem drugotnega pomena. V primeru Strojanovih odločbe o rušenju nelegalnih objektov že nekaj časa ležijo v zaprašenih predalih! Zakaj? Danes slovenska policija celo straži te nelegalne objekte. Ironično, kajne?! Če bi bili krajani Ambrusa in Zagradca tako nestrpni, kot jih obsojajo številni mediji in nazadnje celo zafrustrirani predsednik države Janez Drnovšek (ki enkrat nastopa kot predsednik države, drugič kot predsednik nekega gibanja, pravzaprav pa niti sam ne ve v čigavem imenu govori), bi nelegalni objekti Strojanovih že davno zagoreli, odločbe inšpekcij pa bi bile uresničene na čuden način, vendarle bi bile, kar sedaj še zmeraj niso. Toda krajani tega NISO STORILI! Kdo ima takšen obraz, da jim sploh lahko očita nestrpnost?!

In kaj počnejo slovenski državni organi, z omenjenimi štirimi ministri in predsednikom vlade na čelu? Namesto da bi zagotovili spoštovanje pravne države, za kar so od ljudstva dobili mandat, niso uresničili ničesar – niso zaprli tistih, ki znova in znova počnejo kazniva dejanja, niso odvzeli otrok tistim, ki kršijo njihove pravice, živijo pa od bonitet, niso porušili nezakonitih objektov, niso storili ničesar!

Nazadnje bodo Strojanovi »za nagrado« za svoje početje, dobili neko državno parcelo z zgrajenim zidanim objektom in urejeno okolico, domačini Ambrusa pa so že dobili s policijsko gumijevko po glavi in naj še naprej plačujejo davke zato, da bomo imeli takšne državne organe, kot jih imamo.

Oprostite, toda v takšni državi ne želimo in nočemo živeti! Ker se ob tem niti nočemo preseliti iz Slovenije, nam preostane le, da to državo vendarle končno spremenimo in dosežemo, da bo v njej veljalo pravo za vse enako!

To lahko naredimo na dva načina. Eden je, da se obnašamo enako kot Strojanovi. Gremo nekam v gozd, tam si postavimo zasilna bivališča, potem pa krademo, napadamo in maltretiramo ostalo prebivalstvo, dokler nam država ne zagotovi takšnih bivanjskih razmer, kakršne sami hočemo! Če nas ob tem država hoče obravnavati kot kriminalce, zaženemo vik in krik, da smo manjšina oziroma subkultura, kateri kršijo pravice. Seveda moramo imeti dobre zveze pri Hanžku in že smo rešeni. On bo o našem preganjanju obvestil tudi Bruselj!

Drugi način je, da dosežemo, da bodo tudi za neintegrirane Cigane v R Sloveniji veljali enaki zakoni kot za ostale državljane. To lahko dosežemo tako, da pozivamo in obveščamo državne organe in medije, pa morda celo EU ustanove, da se v R Sloveniji ne počutimo enakopravne in da smo diskriminirani. Zahtevajmo svoje pravice! Če bomo poslali dovolj pisem, nas ne bodo mogli ignorirati! Povežimo se v skupnost sorodnomislečih in dajmo vedeti tistim, ki nam pišejo zakone, nato pa skrbijo za njihovo izvajanje, da niso zaščiteni in vsemogočni, temveč so odgovorni NAM, DRŽAVLJANOM IN VOLIVCEM!!!

Vse potrebne naslove lahko najdete na portalu http://www.gov.si

Pregovor dneva
Jezik z mošnjo raste.
več pregovorov


Rojstva:
1858 Henrik Tuma, slovenski poltiki, publicist, planinec († 1935)


Poslušaj društvene pesmi na Myspace
www.myspace.com/hervardi


Spremljaj novice s pomočjo RSS
www.hervardi.com/vote/rss.xml
Prijavi se na e-mail novice

Preglej zadnje novice
Preizkusi svoje znanje z reševanjem kviza
Odpri stran s kvizom